Centrale verwarming

Bij lekkage het water opvangen in een emmer, (vuilnis)zak, prullenbak o.i.d. om vervolgens uw lekkage te melden.

TIP:
Om onnodige schade te voorkomen is het bij ( lekkages) verstandig om de cv-installatie leeg te laten lopen:

  • Haal de stekker uit wandcontactdoos.
  • Sluit volledigheidshalve de gastoevoer af. (toestelgaskraan bevindt zich meestal recht onder of direct naast het toestel / volg evt. de gasleiding).
Sluit de vulslang aan op het laagste vul- en aftappunt in de installatie en laat het water weglopen in een afvoerput o.i.d. Laat de installatie leeglopen totdat de lekkage stopt.

Klik hier voor het maken van een afspraak / offerteHoe werkt een centraal verwarmingsysteem

Een centraleverwarmingsketel verwarmt water dat via leidingen door radiatoren / verwarmingsplaten stroomt die de warmte afgeven.

Het afgekoelde water stroomt vervolgens weer terug naar de cv-ketel, waar het opnieuw wordt opgewarmd. Bij de meeste systemen staan de radiatoren/verwarmingsplaten parallel, dat wil zeggen iedere radiator heeft een eigen heengaande (aanvoer) en teruggaande leiding (retour) en iedere radiator kan afzonderlijk worden geregeld met behulp van een radiatorkraan. Sommige oudere systemen hebben een enkele leiding waarin alle radiatoren in serie zijn gezet. Het is bij deze systemen niet mogelijk de doorstroming van een enkele radiator te variŽren. In plaats daarvan wordt de luchtcirculatie rond een radiator geregeld. Door een klep dicht te draaien stopt de lucht rond de radiator met circuleren, waardoor de radiator slechts weinig warmte afgeeft. De radiator zelf blijft in deze systemen echter altijd warm.

Rond radiatoren kan een ombouw worden geplaatst, waarbij de lucht rond de radiator moet kunnen blijven circuleren omdat de radiator anders geen warmte aan de omgeving kan overdragen. Sommige systemen hebben een zogenaamde convector. Bij deze systemen is de radiator op een bepaalde wijze onder de vloer geplaatst en dus niet zichtbaar. Nadeel is het rooster in de vloer boven de convectorput dat vrij moet blijven.

Centrale Verwarming systemen